Znojmo jsme si opravdu užili!

0

Tři dny ve Znojmě

První den jsme navštívili nejstarší část Znojma – Hradiště a Muzeum Znojem se vzácnými vykopávkami, replikami původních slaměných přístřešků a artefakty od dob raného středověku. Kostelem sv. Hyppolita nás ochotně provedl pan probošt, ukázal nám původní a zachovalou knihovnu a interiéry. Na piano zahrál Jaroušek Kovář. Po obědě jsme vycházkou došli k vyhlídce Devět mlýnů s výhledem na nejstarší vinici Šobes a meandr Dyje. Večer jsme krátce poseděli a zazpívali si při kytarách. Večerka byla brzy, abychom se vyspali na další objevování Znojma.
Sepsala Jana Sehorsová.

Druhý den našeho výletu jsme se autobusem přemístili do centra Znojma, jednoho z nejstarších a nejkrásnějších moravských měst. Prohlídku s průvodcem jsme započali na Horním a pak Dolním (dnes Masarykově) náměstí, kde vyrostly nejbohatší patricijské domy a paláce. Před domem č. 4 je v dlažbě kříž označující místo, kde měl údajně r. 1437 spadnout z koně na smrt nemocný císař Zikmund. V Obrokové ulici, spojující Horní a Dolní náměstí, stojí 79,5 m vysoká radniční věž elegantního tvaru, vystavěná v sousedství staré radnice po r. 1447. Odtud jsme se přemístili k výrazné dominantě města, což je poutní chrám sv. Mikuláše, stavěný od r. 1338 do konce 15. století ve stylu gotiky. Za zmínku stojí kazatelna ve tvaru zeměkoule z r. 1760. Vedle chrámu stojí dvoupatrová Svatováclavská kaple, v jejíž spodní části je kaple sv. Martina a v horní kaple sv. Anny. Od obou objektů je kouzelný výhled na údolí řeky Dyje. Dopolední prohlídka skončila obědem v Pivovarské reZtauraci v areálu pivovaru, který se nachází v horní části Znojemského hradu. Po obědě jsme absolvovali s průvodcem prohlídku Znojemského hradu a mohli navštívit, díky dobrému počasí, i rotundu sv. Kateřiny, která je národní kulturní památkou, nejvýznamnější a nejstarší památkou knížat přemyslovského rodu, vybudovanou kolem r. 1037. V interiéru se dochovaly unikátní nástěnné malby – portréty přemyslovských panovníků – z 1. poloviny 12. století. Následoval odjezd na ubytování do Šatova a po večeři posezení s vínečkem a cimbálovkou v místním vinném sklepě. Společně jsme si zanotovali a mnozí i zatančili při moravských písničkách. Po odchodu muzikantů s cimbálem jsme ještě rádi poseděli a zazpívali si při kytarách a tím ukončili prima prožitý den.
Sepsali manželé Naidrovi.

Třetí den jsme si s průvodkyní prohlédli klášter a kryptu v Louce. Odtud jsme projeli místní atrakcí-vláčkem-celým městem. Byl to prima pocit sedět, kochat se a poslouchat výklad. Z vláčku jsme mávali všem kolemjdoucím a bylo hezké vidět, jak i oni mávají nám a usmívají se. Po obědě jsme se ještě zastavili ve vyhlášené cukrárně Máslové trubičky na kávu a zákusek a pak už zamířili směrem k domovu. Unavení, ale spokojení. Za všechny zúčastněné děkuji za krásný výlet.
Sepsal Michal Urx.

 

 

Komentáře nejsou povoleny.

io games unblocked 2024 unblocked games 2024 play games